2013. január 8., kedd

A ház otthon van a tájban

 „A ház otthon van a tájban, s azáltal, hogy benne lakom, az otthont fogja jelenteni számomra.”
Szép ez a gondolat, sajnos a szavakba öntése nem nekem köszönhető, hanem Frances Mayes-nek, de mi is úgy gondoljuk, a magyar tájba szépen belesimuló házban lesz nekünk jó élni.  

Az egyetem első éveiben választott szakjaimnak – biológia, földrajz – köszönhetően rengeteg terepgyakorlaton vettem részt, ezeken kívül is sokat jártuk az országot, kevés olyan része van hazánknak, ahová nem jutottam el. Ekkortájt fogalmazódott meg bennem először, hogy majdan olyan házat szeretnék a családomnak, ami ha nem is parasztház, de őrzi legalább bizonyos vonásait a népi építészetnek. Emberem is gyorsan magáévá tette a gondolatot, az ízlésünk ebben is megegyezett.
Talán furcsa, ha valaki életének fő céljai között szerepel a családi ház, de mi 12 éve, amióta csak összekerültünk, erről álmodozunk, erre gyűjtögetünk, a mostani otthonunk mindig is csak egy állomás volt számunkra.
Egészen tavaly tavaszig építkezni akartunk, de miután a másnak adták el a kiszemelt telket, a józan ész bennünk is felülkerekedett, maradtunk a financiális korlátainkon belül, és elfogadtuk, hogy mégsem fogunk bekerülni a Szép Házak magazinba. De legalább BAR listára sem…

A házunk a legkevésbé sem parasztház, arányaiban sem, megjelenésében sem. Óriási, sokkal nagyobb, mint amit terveztünk, a mostani lakásunk kis túlzással elférne a nappaliban. Kétszintes annak ellenére, hogy az uram nem is olyan régen kijelentette, hogy semmi szín alatt nem akar tetőtér beépítést.
Ugyanakkor elrendezésében csekély változtatásokkal teljesen megfelel a mi logikánknak és életvitelünknek. Most eszembe jut az építész, aki bicskanyitogató stílusban leszólta az elképzelésünket az egyterű konyha-nappali kialakításáról, mondván, hogy minek kivenni a falat, úgysem használjuk majd a konyhát, az ő felesége sem főz. Egyébként nem az ő cége fogja végezni a munkát, és nemcsak azért mert október óta nem volt képes elküldeni az árajánlatát…

Nem győzöm mondogatni, hogy a Gondviselés rajtunk tartja fél szemét, mert egyik este a házról készült képeket nézegetve rájöttünk, hogy méretek, arányok ide vagy oda, az épület hagyományos formája nem ellensége sem az osztott ablakoknak, sem a vakolathímnek. Sőt, még tornácunk is lehet, csak nem oldalt, hanem hátul a terasz mellett.

Mutatok néhány inspirációt, nem saját fotók, a neten találtam.

Bogyoszló

Égerszög

Edelény


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése