2013. február 22., péntek

Egy Kígyó tervei a Kígyó évére


Ház
Mikor a vásárlás zajlott, és a jövőről morfondíroztunk, megbeszéltük, hogy kis lépésekben haladunk a ház felújításában, amiket még át tudunk látni, és nem terhelik meg túlságosan családot sem szellemileg sem anyagilag. Mert ugye, mit ér az egész falura költözés, ha naponta egymás torkának ugrunk, mert ki vagyunk merülve, vagy éppen kong a pénztárca.

Úgy döntöttünk, idén egyelőre csak a földszintet tesszük beköltözhetővé. A tetőteret leválasztjuk, hogy ne kelljen fűteni, és egy nagytakarításon kívül nem abajgatjuk. Ugyanez a terv a pincét illetően is, itt annyit teszünk, hogy a helyiségek ajtóit lecseréljük a földszinti beltéri ajtókra.

A földszinten kicsit átalakul az alaprajz. A konyhából a mellette levő kis hálóból és az eddig haszontalan térként létező „hall”-ból egybefüggő tér lesz, avagy living area, ahogy az angol mondja. Szeretem ezt a kifejezést: élet-tér, nálunk legalábbis biztosan ez lesz a kert mellett a család legfőbb tartózkodási helye. A mostani nappaliból két hálószoba lesz, és lecsípünk még egy keveset az előszoba számára is.

A hidegburkolatot lecseréljük, a szanitereket úgyszintén. A két hálóban marad az eredeti parketta, ezt szeretnénk felújítani.

A házba nincs bevezetve a gáz, ezt így is fog maradni. Van egy fatüzeléses és egy széntüzeléses kazán (előbbit úgy tűnik nem is igen használták), ezeket ill. az egész fűtésrendszert szeretnénk átnézetni egy szakemberrel, aki elvégezné a szükséges felújítást is.
A mostani nappaliban van egy kandalló, ezt el fogjuk bontani, egyrészt, mert nem tetszik, másrészt túlságosan nagy lenne az új, kisebb szobába. Helyette az új élet-terünkbe tervezünk egy takaréktűzhelyt, vagy egy kályhakemencét de ez már nem biztos, hogy idén belefér a keretbe.

Mindezeken kívül helyretesszük a néhány elmozdult tetőcserepet, kifestünk, bemázoljuk az ablakokat, aztán jól beköltözünk.


Melléképület
Ráfér egy alapos lomtalanítás és takarítás. A garázsba zárva még a volt tulajdonos dolgai hevernek egymás hegyén-hátán, nem tudom, mit akarnak elvinni belőle. Én nagyon szemezek egy régi romos tálalószekrénnyel, remélem, azt itt hagyják, majd célozgatok rá finoman.
Az épület nincs bevakolva, valószínűleg idén még nem is lesz, csak a potyogó téglás részeket erősítjük meg. Ez az én feladatom lesz, a projektmenedzser úgy gondolja, az aprólékos, odafigyelést és türelmet igénylő munka nekem való, és milyen igaza van.

A kutyaólnak csúfolt tákolmányt lebontjuk, a faanyagot tűzifaként felhasználjuk.


Udvar
Több szemétdomb díszlik itten (bár a villanyszerelő azt mondta, nem is gáz, látott már rosszabbat is), van minden, régi kád, zsírosbödön, bicikliváz, terméskövek, és most már sitt-halom is. Ezeket át kell válogatni, és a megfelelő helyekre szállítani.
A budi a kutyaól sorsára fog jutni, az itt is-ott is előbukkanó fatuskókkal egyetemben.

A telek erősen lejt, ezért meg kell oldani a dombról lefolyó víz elvezetését. Most erősen terep-jellegű az udvar, a fennakadás kockázata nélkül akkor sem tudnánk beállni a garázsba, ha nem állomásozna ott a volt tulajdonos holmija.


Kert
Idén nem élvez prioritást, vagyis veteményezés még biztosan nem lesz. Évek óta gondozatlan, így eléggé elvadult, már kezd teret hódítani a gyalogakác, a szőlő a földön fut szanaszét, a gyümölcsfák nem teremnek, ami meg igen, az leginkább kukacot. A gyomokat megpróbáljuk kordában tartani, és megnézzük, melyik fa hozható rendbe, és melyiket kell kivenni. A szőlőt is kivesszük, és ha minden jól megy, ősszel újabb gyümölcsfákat telepítünk.

Az előkert dzsungelét megszelídítjük kicsit, de nem telepítünk új növényeket, mert ha jövőre szigetelünk, úgyis csak összetaposnák.
Ugyanez vonatkozik az utcafronti, mondjuk úgy: rusztikus kerítésre, nem fogjuk kicserélni, az uram megtámogatja-tákolja kicsit, én pedig lefestem.



Mindez nem kevés, de ha hinni lehet a kínai horoszkópnak, február 10-én én évem kezdődött el, vagyis folyamatosan a napos oldalon fogok sétálgatni, még ha gumicsizmában és festőhengerrel a kezemben is.

És, ha már idén úgyis minden összejön… Marcinak remek fejlesztőket fogunk találni az új helyen, és egy kicsi Kígyót is szeretnék év vége felé melengetni a keblemen…

2 megjegyzés:

  1. jaj, ugy megneznem! sajnos meg nem vagyok mobilis, de szolok, amint!
    mi a sok otthagyott lomot foleg a bontaskor hasznalt kontenerekbe rakattuk bele, rengeteg toredezett betonoszlopunk volt pl, meg torott tetocserep, ilyesmi. levert csempe, mupadlodarabok, regi szaniterek, mind ezzel mentek el.
    ujabb baba: van valami hir? egesz kozelinek es jonak tunik az ev vege, szoritok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, szavadon foglak :)
      Babánk még nem adott hírt magáról, de én optimista vagyok:)

      Törlés