Írtam már korábban a nagy sikert
arató joghurt kísérletemről. Azóta nem is veszünk boltit, csak ha véletlenül
nem marad a sajátunkból „oltóanyag”. Nagy kedvet kaptam a házi
tejtermék-készítéshez, ezért múlt vasárnap öt liter tejet vettem a piacon, mert
voltak terveim…
Egy literből a szokásos joghurt készült, amihez oltás előtt most
már adok egy teáskanál mézet, úgy jobban ízlik a családnak.
Két literből pedig túrót
és tejfölt készítettem a
következőképpen:
A tejet felforraltam, majd a félretettem,
hogy megaludjon. Harmadnap a tetejéről óvatosan le lehet szedni az összegyűlt
tejfölt. Az alvadékot aztán lassan melegíteni kezdtem, vigyázva, hogy ne törjem
össze a kavargatással. Nem kell forralni, mikor gyöngyözni kezdett addig
kóstolgattam, míg elérte szerintem a megszokott túró állagot. Ezután egyből le
lehet szűrni, vagy hagyni kihűlni a savóban, ez esetben savanykásabb lesz az
íze. Én hagytam kihűlni, szép és finom lett.
![]() |
tejföl és túró |
![]() |
amivé átlényegültek |
![]() |
a zsűri elnöke |
A házi friss sajt, vagy ahogy Indiában hívják: paneer, receptjét az egyik
kedvenc szakácskönyvemből (Kerttől a konyháig) vettem.
A maradék két liter tejet
felforraltam, majd kanalanként friss citromlevet adtam hozzá, minden kanál után
óvatosan megkevertem. A hatodik kanál után ítéltem úgy hogy már különvált a
kicsapódott fehérje a savótól. Ekkor textilpelenkán át leszűrtem, majd a
pelenkás sajtot présbe raktam. No, ez nem volt valami professzionális, rátettem
egy tányért, abba pedig egy nagy folyami kavicsot, ami ajtókitámasztóként
funkcionál nálunk.
Pár óra alatt kész is volt. Mivel
semmilyen ízesítőt nem használtam, paneer enyhe tej-ízű lett, állaga tömör,
kicsit gumis.
Aznap este még elszaladtam a
boltba, ahol szembejött velem egy fűszeres sajtkockák nevű termék, nem éppen
pénztárcabarát árért. No, gondoltam, ilyet én is tudok, aztán összeszedtem, amim csak
volt otthon: a friss sajtomat, lila hagymát, bazsalikomot, rozmaringot,
majorannát, az egészet összekevertem, üvegekbe töltöttem, és felöntöttem annyi
olíva olajjal, hogy ellepje. Szép lett, kíváncsi vagyok az ízére is, adok neki
egy hetet, aztán sütök mellé rozsos kiflit, és megkóstoljuk.
![]() |
ünneplőben |
Szerettem volna még ordát is
készíteni, ezért az összegyűjtött savót elkezdtem felfőzni. Ekkor kellett volna
kiválnia az ordának, de nem tette. Mindegy, nem voltam bánatos, a savót még
mindig fel lehet használni kenyérsütéshez például.
És most nézzük a kemény
anyagiakat. Az öt liter tejet ezer forintért vettem, ebből készült majd’ egy
liter joghurt (mire le akartam mérni, az uram jól megdézsmálta), és egészen
pontosan 287g sajt, 130g tejföl, és 471g túró. Azt hiszem, jól jártam.
A nettó munka összesen pedig nem
volt több mint 15 perc, a tudat pedig, hogy mindezt én magam készítettem, megfizethetetlen.
Nagyon tetszenek a szülinapi ajándékok. :) Mennyivel többet érnek az ilyen meglepetések, mint a boltiak!
VálaszTörlésA zsűri elnöke nagyon édes, és ahogy elnézem, ízlett neki.
Hogy Te miket nem tudsz?! Ámulok! Ha lezajlik a költözés, és összeszedem a bátorságomat, lehet, hogy én is kipróbálom a tejtermék gyártást, hátha sikerülne. :)
Köszi :) szerintem is sokkal értékesebbek. Azért is bütykölök mindig, bár Marcit eddig nemigen hatották meg...
TörlésPróbáld csak ki, nem fogsz csalódni :)
nagoyn jo! en most nem is tudom, hol kapok a kornyeken valodi tejet, de ha elkoltozunk majd, ott van, akinek vannak tehenei, es adnak el tejet rendszeresen. ki is tuzom a pinterestre a receptedet (meg majd megkeresem a joghurtet is), es keznel lesz, ha kell! :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Törlés