Mondom az uramnak estefelé: Mi lenne, ha
kevesebb húst ennénk?
Mondja ő: Jó!
Szeretem, amikor ilyen kompromisszum-kész (bár lehet, hogy csak fáradt volt már), pedig simán elélne rántott húson (kétmilliméteresre klopfolt
disznón természetesen) és sült krumplin.
Talán a jó idő teszi, talán az,
hogy az utóbb időben változik a világról alkotott képem, de arra jutottam, hogy
túl sok húst eszünk. Ez egyébként relatív, mennyiségileg szerintem a magyar
átlagnál kevesebbet, és igyekszem nem nagyüzemit venni, ill. a legtöbbet anyutól kapjuk. Mégis azt gondolom, lehetne
kevesebb, főleg most tavasszal.
Van egy szuper kis
szakácskönyvem, indiai vegetáriánus receptekkel: Hémangi Dévi Dászi - A kerttől a konyháig. Lusta voltam eddig
keresni egy üzletet, ahol megvehetném a hozzávalók között szereplő fűszereket,
ezért magyarosítani szoktam a recepteket. Szerencsére tojást egyik étel sem
tartalmaz, de tejterméket igen, ezeket zabtejjel, -tejszínnel helyettesítem.
Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet
azoknak akiket érdekel az indiai konyha, a befőzés, házi tejtermék-készítés, akiknek
a gyerekei zöldségfóbiásak (Gizi, ha erre jársz), és akik kiváncsiak a
biokertészkedés (nagyon) alapjaira.
A fentiek szellemében a mai
vacsora brokkolikérmleves (Marci meg ezen éldegélne el boldogan) és lapcsánka lesz.
A végén pedig tessék megcsodálni
a szintén ebben a könyvben talált recept alapján született
tökmagolajos-tökmagos rozskenyeremet (az olajtól zöldes a színe). A receptben dióolaj és dió szerepel, ami nem
volt itthon, de a tökmagos változat is nagyon finom. Mivel a hozzávalók drágák
(ez is relatív, ugye) árban nem veszi fel a versenyt a teszkógazdaságos
kenyérrel, de kiváló minőségű alapanyagokból, adaléktól mentesen készült. Tömör, ízletes és annyira kiadós, hogy hárman
reggeliztünk és vacsoráztunk belőle kétszer, ezt pedig nem tudja a teszkós
félkilós!
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésMi is imádjuk a házi kenyeret!
Recept??? :)))
Este:
Törlés20dkg teljes rozslisztet, 30dkg fehér tönköly kenyérlisztet, 2tk sót összekeverünk. Közepébe mélyedést készítünk, benne 2tk cukrot,2dkg élesztőt, kb. 3dl langyos vizet elkeverünk. Ha felfutott, hozzáadunk 4 ek tökmagolajat, és egy marék apróra vágott tökmagot. Ha kell még, vizet adunk hozzá, és jól kidolgozzuk a tésztát (15-20 perc kézzel). Letakarjuk, és reggelig kelesztjük.
Reggel:
Újra jól átgyúrjuk, bevizezett jénaiba tesszük (nekem nincs, de a kapcsos tortaforma pont megteszi), és 30 percig még kelesztjük. Bevagdossuk a tetejét és lefedjük.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd levesszük a hőt 180 fokra és még 35 percig sütjük. Ekkor én már levettem a fedőt,de ha nagyon pirulna, vissza lehet tenni.
Ha kisült, megkenjük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat :)