2012. május 29., kedd

Halacskám


Írtam már korábban, hogy Marci fejlődésében időnként olyan „ugrásokat” tapasztalok, mintha leomlana egy fal. Ma is leomlott egy.
Reggel úszásra mentünk, megint esett kicsit az eső, és gyerekkel a háton, táskával a nyakban, ernyővel a kézben nem éppen leányálom a buszos túra, főleg, hogy felelősségteljes szülőként még Marcus sapkáját is otthon felejtettem. Szerencsére a buszon nem voltak sokan  –  kivételesen – így kevesebben figyelték elnéző mosollyal ahogy a hordozó-ernyő-táska hármassal szerencsétlenkedem. No, de nem is erről akartam írni, hanem az uszodában történtekről.
Hamar odaértünk, a mi csoportunk előtti éppen akkor kezdett. Ilyenkor különórát tartok neki, végiggyúrom a kezét-lábát, lengetem, kihasalunk figyelni a túlfolyót,  stb.  Marci olyan volt, mint egy boldog kis halacska. De tényleg! Kacagott, rúgkapált, sikongott, csapkodott, és ész nélkül mutogatott a kb. féléves babák csoportjára: Oda! Oda! Megengedték, hogy csatlakozzunk, majd végigfickándozott fél órát a saját csoportjával is.

Mikor együtt énekeltünk és a szülők segítenek tapsolni, ill. a babájuk lábacskáit mozgatni, Marci kérés nélkül egyedül tapsolt ütemre, és lábtempózott. SOHA nem tette ezt még meg korábban. Merüléskor feljövetelnél erősen hajtotta magát MINDKÉT lábával. A medence aljáról felhozott egy karikát, majd KÉT kézzel megfogta, és a fejére tette. Ez ugyan nem volt most feladat, de korábban sokat gyakoroltuk, "kormányoztunk" a karikával, felemeltük, "megkoronáztuk" Marcit, de mindig kellett a segítségem. Most nem.
Mikor kiülnek a medence szélére, hogy magasba emelt karral hívásra beugorjanak a vízbe, Marci SOHA nem emelte fel még egyik karját sem. Ma pedig MINDKETTŐT. Csak a bal kinyújtásában kellett kicsit segítenem. Ott vigyorgott felemelt karral (egyébként iszonyú édesek ilyenkor, ott ülnek sorban, magastartás, szemkontaktus a mamával, megfeszülő apró testek, végül felszabadult ugrás), és mikor rákezdtem, hogy: Felkészülni…. LAJTA! rikkantotta, és a vízbe vetette magát. Igen, a beszédfejlődése is beindult – nem véletlen, hiszen a beszéd is mozgás – egyre többet echolál, és már csaknem harminc rendszeresen használt, bár még nem mindenki számára érthető szava van. Csodálatos nap J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése