Mégpedig szó szerint, ugyanis
egypopsis konyhám immáron mikrótalanodott sarkában nevelgetek káposztát, retket
és hagymát befőttes-üvegházakban. Persze csak nagyon bébi formájú zöldségekről van szó. Már régóta foglalkoztatott az
otthoni csíráztatás gondolata, de a megvalósításig valahogy sosem sikerült
eljutnom. Most viszont olvastam, hogy nincs szükség csíráztató edényre, elég
egy befőttes üveg is, így hát belevágtam. Az üvegek szájára textilpelenka
darabokat gumiztam, naponta kétszer átmosom a magokat, és várok. Csuda
látni, mennyi erő van ezekben a csöpp magokban, ahogy óráról órára pattannak fel a héjak,
és telik meg lassan az üveg csírákkal.
A magok mellett megpróbálkoztam a
házi almaecet készítésével is, akit érdekel, itt talál receptet: http://sutes-fozes.blogspot.com/2010/09/almaecet-hazilag.html
Nem mertem nagy tételben
készíteni, mert félek kicsit az ecetszagtól, majd kiderül, mit szól a család az
erjedés illatához. Ha beválik, ki fogom próbálni más gyümölcsökkel is, hiszen jön
a nyár, lesz bőven választék.
Az ötödik befőttesüvegben pedig
kovászt etetgetek. Sütök már egy ideje kenyeret, az ízükkel nincs is baj, de a
formájuk, hát szépségversenyre semmiképpen nem nevezném. Tegnap is sütöttem egy
napraforgómagos kontyos(nak tervezett) példányt, szép is volt egészen a sütés
utolsó tíz percéig. Aztán oldalt megrepedt, és végül elég csálén került ki a
sütőből.
Szeletelni is nehéz a
kenyereimet, és eléggé morzsálódnak. Gondoltam, kipróbálom kovásszal, hátha úgy
jobb lesz. Meg különben is, olyat még próbáltam, itt az ideje.
hú, meselj meg a kovaszrol! nekem nincs baj a kenyeremmel igazan, epőp csak annyi, hgoy elesztovel keszul. ha te teszel a kenyerbe mast is, mint viz, liszt, cukor, so eleszto, akkor attol mas lesz az allaga. a formazas titka meg hogy miutan megkelt, nem teszed lisztes deszkara, hanem a kezedbe veszed ki, es gyors mozdulatokkal (hogy ki ne szaladjon az ujjaid kozul) a szelet korben folyamatosan alaforgatod. aztan gyorsan a lemezre, hagyod meg kelni, majd sutes elott kereszt alakban bevagni. ezt kell, igy muatod neki, merre taguljon. :) en elegedett is lennek a keyneremmel, ha nem lenne benne cukor es eleszto. de a kovaszhoz eleg gyava vagyok, van benne bizonytalansagi tenyezo boven. :) ja, es en csalok, mert van egy dagasztogepem. de attol nem valnek meg! :)
VálaszTörlésKöszi a tippet, ki fogom próbálni. Most már egész tisztességes veknit formázok, hála Limara blogjának. A kovászról írok majd egy bejegyzést, úgyis témahiányban szenvedek mostanában :)
TörlésCukor nem kell ám, mert a liszt előbb keményito, utána cukor lesz. É n is egy é vig vártam a kovásszal, de sikerul élesztő nélkü l is. Viszont levegősebb a kenyér ha 1/4-1/2 élesztő is van benne. Ami mostanában bejön, az a tej. Sima, nyers tejben futtatom az élesztőt és a kovászt, a kenyerem pedig a legjobb. Napokig foszlós, friss, mint a kalács.
VálaszTörlés