2012. január 7., szombat

Tapasz-talat

Korábban olvastam már a Magyarországon még kevéssé ismert Kinesio-taping módszerről, gondolkoztam is, hogy ki kellene próbálni, de végül úgy döntöttem, nem viszem Manót egy sokadik helyre, elég lesz, amennyit most dolgozik.

Aztán egyik nap figyelmes lettem egy plakátra a BHRG Alapítványnál, miszerint itt tapaszolás is folyik, mi több, a mi gyógytornászunk is végzi. Nosza meg is támadtam őt, és megbeszéltük, hogy következő alkalommal Marcus is gazdagabb lesz néhány bézs színű példánnyal.

De miről is szól ez a módszer?

A Kinesio-tapinget, röviden úgy jellemeznék, hogy színes ragasztószalagokkal való izom-ín és testtartás korrigálás. Ezt a módszert és terápiás anyagot egy japán kiropraktőr és kineziológus Dr. Kenzo Kaze fejlesztette ki. Találmánya egy csúcsminőségű pamutanyag, amit egy 100%-os akril ragasztóréteggel vontak be. Ez a pamutanyag megközelítően olyan tulajdonságú –vastagságát, súlyát és nyúlási tulajdonságait tekintve – mint a bőr. A ragasztót nem egyenletesen hordják fel az anyagra, hanem sinus-formát mutató görbéket kihagynak, hogy a levegő valamint a folyadék cirkulációjára a tape alatt továbbra is lehetőség nyíljon. A Kinesio-taping lehetővé tesz számunkra egy mellékhatások nélküli „24 órás információs terápiát”amely ta pasztalataink alapján is a hatásos módszerek közé tartozik. Felhasználási területe igen széles (sportfizioterápia, neurológia, ortopédia, postoperatív terápia, lymphologia pediátria…)

A gyermekgyógytorna foglalkozásokon többek között izmokat ingerlünk, nyújtunk, erősítünk, testhelyzeteket korrigálunk, mozdulatokra rávezetünk, korrigálunk mindezt 45-60 percben. A Kinesio-taping abban segít, hogy ennek a korrigálásnak egy részét hosszabb időre is fenntartsuk. A tape felragasztást egy alapos vizsgálat, a bőr zsírtalanítása, az anyag méretre vágása és a fájdalommentes felragasztás követi.

A tapasz lelke a hullámszerű akril borítás, amelyet a test melege aktivál, és amely fontos mechanikai funkciókat helyettesíthet. A tapasz nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, illetve ragasztót, így a bőr számára semleges hatású. Hatékonysága különböző igénybevételek – munka, sportolás, zuhanyzás, úszás és a napi rutin egyéb tevékenységei – esetén is megmarad. A Kinesio-taping terapeuta a kellő helyre és kellő módon felragasztja ami több napig (4-8) a gyermek bőrén maradhat. Természetesen fürödni, akár úszni menni is lehet vele, csak nem szabad dörzsölni a törölközővel, hanem langyos hajszárítóval kell megszárítani. Mellékhatásai nincsenek, csak akkor ha allergiás a tapaszon levő ragasztóra. (ez nagyon ritkán fordul elő). A taping levétele szinte magától történik, 5-8 nap viselés után fokozatosan leválik a bőrről.

Gyermekeknél a gyógytorna mellett, kiegészítő terápiaként alkalmazom a Kinesio-tapinget különböző láb deformításoknál, enyhe dongalábnál, skoliózis (gerincferdülés), hanyagtartás, cerebrál paresisnél, hemiparesisnél, hypoton (gyenge tónusú) izomzatnál,spasztikus (feszes tónusú) izomzatnál, különböző kéz funkció javításáért stb. A különböző ragasztási technikák segítségével, lehet erősítő, korrigáló vagy éppen csak figyelmeztető hatást elérni. Például ha egyszerű hanyagtartás a probléma akkor a hát túlnyúlt szakaszát beragasztjuk a kellő technikával, ez korrigálja a testhelyzetet, stimuláló hatással van az alatta lévő izmokra és figyelmeztet a helyes testtartásra. Ajánlatos először gyógytornával megerősíteni, korrigálni a testhelyzetet és csak aztán elkezdeni a taping terápiát. Körülbelül hetente vagy kéthetente kell cserélni a tapinget, ez attól függ, hogy milyen területen van ragasztva. Nem elhanyagolható a Kinesio-taping fájdalomcsillapító hatása. Ez úgy nyilvánul meg , hogy a tapasz alatt található bőr a test mozgásának következtében folyamatosan ide-oda mozog, ami hatással van a mechanoreceptorokra, ami a fájdalomérzet csökkenéséhez vezet.

A Kinesio-Taping olyan kezelés, amelyet a páciens „hazavihet” magával (magán). A módszer hatékony volta a felhelyezésből és a test mozgásából fakad,a tapasz mindaddig hatékonyan működik, míg azt a páciens viseli. A Kinesio-taping egy nagyon hasznos segítség az eredmény elérése érdekében és ha már 2 mm segít korrigálni a helyes testtartás vagy funkció eléréséért akkor már nyertünk, nyertek vele kis pacienseink és szüleik. Fontos hogy nem a gyógytornát helyettesíti, hanem annak hatását erősíti.

Kovács Andrea

Gyógytornász, Kinesio-taping terapeuta

www.mackorendelo.hu

Nos a fentiek szellemében tegnap a havi kontroll (és szénné dicsérés, teljesen jogosan, mert tényleg rengeteget javult a mozgása, tartása) után Manó megtapaszolódott. Került egy csík a hátára, kettő pedig a karjára. A maradék pedig az én karomra, mert kíváncsi voltam, milyen érzés. Jelentem, semmilyen.

Az eredmény pedig már tegnap délután látszott! Lehet, hogy csak képzelődöm (ez azért nem valószínű) és lehet, hogy nem is a tapasznak köszönhető (ez mondjuk pont nem érdekel, az eredmény fontosabb), de tény, hogy Manó bal kezecskéje sokkal többet volt nyitva és sokkal-sokkal többet használta, mint korábban. Ma is ugyanezt tapasztaltuk. Szóval, úgy néz ki szeretem a tapaszt, és remélem, Manó nem fogja idő előtt leoperálni a karjáról, bár tegnap fürdésnél ennek érdekében mindent elkövetett. Apropó fürdés: tegnap először, egyedül felállt a kádban. Tadaaaaam! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése