2017. augusztus 1., kedd

Évfordulós uzsonna




Nálunk nem múlhat el ünnep torta nélkül, vagy írhatnám azt is, hogy nem múlhat el hét nélküle. Az utóbbi időben gyakran sütök, a gyerekek Julcsi kivételével rettentő finnyásak, a sütiket bezzeg megeszik, igyekszem, hogy minél kevésbé legyen egészségtelen, gyümölccsel, nyírfacukorral, darált magokkal ügyeskedek.



Az évfordulónkra valami Olaszországra emlékeztető süteményt terveztem, végül citromos túrótortát sütöttem, citromzselével a tetején. Ez lett szerintem a legfinomabb torta, ami eddig kikerült a kezeim közül, de én nem nagyon szeretem az édeset, a család többi tagja szerint jóóóóó citromosra sikerült. Persze elfogyott azért.



Citromok a tálban és a tálon 






A torta mellé jeges kávét készítettem, a fiúk a macis kávé nagy kedvelői, Juli inkább magára önteni szereti.



Még egy kis Itália, Fiat 500-asok párban. Véletlen, hogy éppen 2007-ben kezdték ezt a típust gyártani?



Felbontottuk azt az üveg pálinkát is, amit az esküvőnkre palackoztuk, és bár a nagy melegben egyetlen porcikánk sem kívánta a szeszt, meg is kóstoltuk. A pálinkát édesanyám főzette saját szilvájából, két üveggel tettünk el belőle, a másikat a huszadik évfordulónkra tartogatjuk. Kedves emlék fűz a saját címkés italokhoz, az esküvő előtti napokon a garázs előtt ülve palackoztunk a kölcsönkapott kézi palackozóval, és ragasztgattuk a fénymásolópapírra nyomtatott címkéket.








Hamarosan saját citromtermést szüretelhetünk, négy darab gyümölcsöt babusgatok, az elsőket, mióta megvan a citromfám. Nem sok, de egy következő tortára elég lesz.






Leírom a torta receptjét, hátha valaki kedvet kapott, és elkészítené. 


26 cm-es formához

Tojásmentes pisóta alap:
30 dkg liszt (5-10 dkg lehet belőle darált dió, mandula, mák )
3 ek nyírfacukor
10 dkg vaj
2 dl tej
1 cs sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna

Krém:
0,5 kg tehéntúró
2 ek nyírfacukor
2,5 dl tejszín
3 citrom reszelt héja 
0,5 citrom leve
1 cs Zseléfix

Zselé:
4,5 citrom leve  -  az Aldiban vettem kezeletlen héjú citromot, 5 db van a csomagban- 180 ml levet facsartam belőle
7 g Dzsemfix 2:1
5 dkg nyírfacukor


A tésztához a vajat a cukorral alaposan kikeverem, hozzáadom a tejet, majd a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm (kb. 30 perc). Hagyom kihűlni.

A túrókrémhez a tejszínt a cukorral folyós habbá verem, hozzáadom a Zseléfixet, készre verem. Hozzákeverem a citromhéjjal, -lével elkevert túrót, és az egészet jól összedolgozom. 

A kihűlt tésztát visszateszem a formába, rásimítom a krémet   és 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem. 

A zseléhez kicsavarom a citromok levét, hozzáadom a cukrot és a Dzsemfixet, fölforralom, és két percig főzöm. Addig hűtöm, míg kocsonyásodni kezd, de még folyékony, ekkor egyenletesen elosztom a torta tetején. Visszateszem a hűtőbe, míg megdermed.

A családomnak igaza volt, valóban nagyon citromos, aki édesebben szeretni, használjon több cukrot, ízlése szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése