2012. november 17., szombat

Helykeresés


Ifjan, mikor még ráértünk, hétvégente gyakran motorra ültünk és jártuk az országot, nemcsak a honismeret kedvéért, hanem hogy megtaláljuk azt a helyet, amit majdan otthonunknak nevezhetünk. Ekkor még nem voltak komolyabb preferenciáink, az számított csupán, mennyire ejt rabul egy táj, egy település hangulata. Az Alpokaljára és a Balaton-felvidékre jártunk leggyakrabban, a tornácos balatoni parasztházakba mindketten beleszerettünk, el is határoztuk, hogy mi is ilyet fogunk építeni. Mikor Marci hazatalált, az építkezés egy időre lekerült a napirendről. Aztán gyorsan előkerült újfent, mert egyre inkább éreztük, hogy a lakás bizony nem lett nagyobb, Budapest pedig hm, hm, most már nagyon nem nekünk való.
2011 nyarán kezdtük újra a keresést, de már más szempontok szerint: legyen a közelben egy város, ahol egyrészt van Marci számára megfelelő fejlesztés, másrészt munkalehetőség is, hogy megkeressük rá a pénzt. Az is fontossá vált, hogy elérhető távolságban legyenek olyan óvodák, iskolák, ahol kezelni tudják azt, hogy fiókánk több szempontból sem átlagos gyerek.

Meg is találtuk a Várost, ott beültük egy kávézóba, és megkérdeztük a pincérlányt, hol jó lakni a környéken. Saját faluját ajánlotta, arra indultunk hát el. Azután körbemotoroztunk a környékbeli falvakon, beszélgettünk az ott lakókkal. A tapasztaltakról pedig gondosan listát vezettünk, felírtuk, melyik miért szimpatikus, miért nem, milyen a táj, az utcakép, a tömegközlekedés, a hangulat, a házak, porták állapota, mennyire élő a település.
Közben vadul terveztük a házunkat, sok-sok órát szántunk az életünkből a milliméterpapírra való rajzolgatásra. Egyik januári éjjelen úgy hajnali egy óra tájban, megkérdeztem az uramat, nem érzi-e furának, hogy éppen az ötödik házat tervezzük egy nem létező telekre. Szerintem tök feleslegesen dolgozunk, mi erről a véleménye? Az, hogy szerinte nem veszem elég komolyan…

A Gondviselés is dolgozott csendesen, mert még ebben a hónapban kiderült, hogy emberem vállalata megvásárol egy céget, na hol? És vajon ki fogja az integrációt koordinálni? Úgy bizony, az én uram hetente háromszor elgurult a Városba, aztán további falvakban nézett körül, és elkezdte finoman szervezni, hogy a lakóhelyváltás ne jelentsen egyben munkahelyváltást is.

Aztán egyre többször tértünk vissza egy településhez, és egyre inkább éreztük, hogy megvan a hely, itt szeretnénk élni.
Tavasz volt éppen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése