2012. június 24., vasárnap

Járás-várás


Marci november óta álldogál. A legvérmesebb reményeimben januári (18 hónapos) járást vizionáltak, majd egyre tolódott a dátum, míg végül elmondhatom, már nem akarom őt siettetni, képes vagyok rábízni, mikor látja jónak az elindulást.

Azt hiszem az utóbbi hetek hoztál el végre az érzést, hogy teljesen el tudom fogadni Marcit, úgy ahogy van. Már nem hasonlítom őt más gyerekekhez, nem nézegetem állandóan a statisztikákat, hogy mit kellene már tudnia, és nem kapaszkodom olyan példákba, hogy XY sem tudta ezt-és-ezt ebben  korban.
És ami nagyon fontos: már nem gondolom, hogy nem voltam elég jó anya, és nem foglalkoztam vele eleget, ezért van bizonyos területeken lemaradva. Felszabadító érzés.
Most, hogy már nem érzem szükségesnek a kályhától elmagyarázni sem a hemiparesis  jelenségét sem a fejlesztésének lehetőségeit, érdekes módon már nem is kell, mert eltüntek a kérdezgetők, sajnálkozók, azéngyerekemekkormár-tipusú játszótéri anyukák. Pedig az, hogy Marci nem átlagos gyerek, most már mindenki számára egyértelmű.

Visszatérve a járáshoz, azt hiszem, a mászás megjelenése is ludas a késlekedésben. Mert nagy örömünkre Marci sokat-sokat mászik, bár nem tünt el a fenéken csúszkálás sem. Az álldogálása pedig egyre kifinomultabb, ide-oda lépegetés, fél kézzel kapaszkodás, másik kézzel akármi megszerzése az aztalról, fenékkel támaszkodás…stb. Ahogy látom ezeket az újabb állomásokat, mindig meglepődöm: nem is hittem volna, hogy ennyi minden  kell megelőzze a nagy eseményt.

Nyilvánvaló, hogy Marci egyensúlyérzéke még nem elég érett. Ha mindkét vállát/kezét fogom már stabilan, gyorsan lépked, és nem merev térddel emeli a bal lábát, mint általában a hemis gyerekek, hanem hajlítja szépen. Viszont ha csak az egyik kezét fogom, érdekes különbség látható. Jobb kezénél fogva lépked mellettem, de nem váltogatja a lábait, hanem csak a ballal lép előre (itt már merevebb a térde) a jobbat pedig mellé teszi. Bal kezét fogva viszont még nagyon bizonytalan: egyáltalán nem lépked, csak ha megfogom a jobb vállát, vagy ha jobb kezével is megfoghatja a kezemet.

Most ez az új feladatunk, váltott kézen fogva sétálgatunk. Apró lépésekkel, ahogy szoktuk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése