2017. június 19., hétfő

Apák napi torta


Jó reggelt apa! Boldog aNYák napját! - ébresztette kisebbik fiunk az apukáját tegnap reggel, aki kivételesen egészen sokáig alhatott. Rá is fért a pihenés, mert ismét nagy a jövés-menés nálunk - szigetelés, tető befejezése, színezés - az uram szervez, anyagot szerez, rohangál, ötletelünk, mert mindig jön valami, amire eddig nem gondoltunk, árajánlatokat próbálunk olcsóbbítani, tudom már mi a kváderkő és osztópárkány, és éjjelente színskálákkal álmodom.



Lackó roppant előzékeny gyerek, hogy apjának ne kelljen fáradnia, kibontotta az ajándékát is. Az ünnepelt nagyon örült a tehermentesítésnek, és a kerámia táblácskának is, a garázst avagy leendő férfibarlangot fogja díszíteni.



Marcit  kicsit  rosszul érintette, hogy ő ezúttal nem kap ajándékot, meg is jegyezte szemrehányóan, hogy ha ő apuka lesz, adni fog a kisfiának valamit apák napjára is. Aztán a torta megbékítette, mert a torta az lehet nálunk bármilyen, még elrontott is, valahogy mindig elfogy...

A boldog anyák napján túrótortát sütöttem apának, érik a málna, a ribizli, olyan jól illenek az édes túrókrémhez (no és pont volt itthon egy mindjárt lejáró csomag túró...)
Megosztom veletek a receptet, mert nagyon finomra sikerült, érdemes kipróbálni.



A tészta a tojásmentes kakaós muffinom receptje, nem egy könnyed tészta, tojás vagy reszelt alma, banán hozzáadásával lehet lazítani.

1,5 bögre liszt
0,5 bögre cukor (aki édesebben szereti, tegyen bele többet)
3 ek cukrozatlan kakaópor
0,5 cs sütőpor
csipet só
7 dkg vaj
2 dl tej

A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A lisztet, cukrot, kakaóport, sütőport, sót összekeverem, majd hozzáöntöm az olvasztott vajjal elkevert tejet. Alaposan összekeverem. A masszát kapcsos tortaformában tűpróbáig sütöm (kb. 20-25 perc).

Míg a tészta kihűl, összeállítom a krémet.

0,5 kg túró
2 dl habtejszín
2-3 ek cukor (ízlés szerint)
250 g natúr joghurt
2 ek tejföl
reszelt citromhéj (a Dm-ben szoktam venni, 0,5 csomaggal tettem bele)
2 cs Zseléfix

kb 0,5 kg (bogyós) gyümölcs

A habtejszínt majdnem készre felverem, hozzáadom az egyik Zseléfixet, majd a habot készre verem.
A többi hozzávalót gépi habverővel összekeverem, hozzáadom a másik Zseléfixet, jó alaposan összekeverem. Óvatosan hozzáforgatom a tejszínhabot.

A kihűlt tésztát visszateszem a formába,a tetejére simítok egy vékony réteg krémet, majd megszórom a gyümölcsökkel.
Ráteszem a krém maradékát, a tetejére ismét gyümölcsöt teszek. A kész tortát legalább két órára a hűtőbe teszem. Jó étvágyat!



3 megjegyzés:

  1. Éppen kérni szerettem volna areceptet, olyan gusztusos a fotón.

    VálaszTörlés
  2. Én is. :-) Gyümi és túró kombináció a gyengém. Köszi!:-)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a nyárnak gyümölcsös túrótorta és málnalekvár íze van :)

    VálaszTörlés