2015. május 23., szombat

Az én időmben még

Norbival kimenőt kaptunk, egy tejivóban reggelizünk. Közelünkben ránézésre kb. tízéves gyerekekből álló társaság beszélget, nevetgél, eszik, iszik. Jól öltözött, jól viselkedő, helyes fiúk, lányok. Mindannyiuknál okostelefon, azt nyomkodják, videókat néznek, fényképeznek, neteznek. 

Eszembe jut az ötéves kisfiú, akit fotóztam, és megkértem, hozza ki a legkedvesebb játékát, mire ő előszedett egy tabletet. Vagy a sok ismerős család, ahol a hasonló korú, vagy csak picit idősebb gyerekeknek alapfelszereltsége a tablet, telefon. 

Na ne, a mi gyerekeink is ilyenek lesznek? Folyton telefont fognak nyomogatni? Az én uram pedig szenvtelenül válaszolja, hogy igen. Ha nem akarjuk, hogy kilógjanak a többiek közül. Mert a gyártók fő célpontjai a gyerekek, és most már nem az a ciki, mint gyerekkoromban (mennyire gáz már, hogy elég öreg lettem a nosztalgiázáshoz) hogy nem volt farmerom és magenta cipőfűzőm, hanem ha nincsenek ilyen kütyüid. Ehhhh.

4 megjegyzés:

  1. Ja, akik meg kitalálják azoknak a gyerekeik le vannak tiltva minden okos kütyüről.... elgonodlkodtató.

    http://bezzeganya.reblog.hu/tiltjak-a-szamitogepektol-gyermekeiket-az-it-guruk

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bennem nagy kérdőjel van még. Megéri-e ragaszkodni az elveimhez, és hangsúlyozni, hogy ahhoz a közösséghez ne is akarjon tartozni, ami nem fogadja be, ha a szülei nem vesznek neki efféle okosságokat. Én is TUDTAM, hogy nem a farmer számít. De mai napig fel tudom idézni a fájdalmat, ami a gúnyolódás miatt akkor átjárt.

      Törlés
  2. Azért az gáz, ha egy öt éves gyereknek tablet-ja van....Vagy le vagyok maradva?

    Nálunk le van kódolva szinte minden alkalmazás a tab-on és max fél órát kapnak mesét nézni rajta. Játszani nem szoktak. (Még?)
    Máskülönben órákat lógnának rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek szerint le bizony :)
      Nálunk nincs tablet, Marci nem is kérte még, de ha lenne és engednénk használni, biztosan nem mondaná, hogy ó anya, nekem elveim vannak, inkább mesélj Grimmet.

      Törlés