2015. március 25., szerda

Búúúfalva, Búúúfalva, ott lakom én...

Sajnos nem, pedig szeretnék.

Vicces, hogy itt a faluban sokkal nehezebb friss házi tejhez jutni, mint Budapesten, ahol csak elmentem a Lehelre, és vettem, amennyi kellett.
Nálunk már nincs tehén, ameddig volt, kétnaponta vettem másfél litert, hetente készült joghurt, hétvégén túró, néha sajt. De a bőségnek befellegzett, mióta eladták a teheneket. A hetente érkező (vagy éppen nem jön, ha úgy tartja kedve) mozgóboltból kétszer vettem tejet, másnapra megsavanyodott, nem kísérletezek többé. Pedig de jó lenne, főleg mióta a fiúk fejenként egy Cserpest lapátolnak be uzsonnára, én már nem is merek, gyeses anya inkább egyen tyúkhúrt. Kertészkedés közben eszegetjük is Marcival, az uram biztosan mosolyogna azzal a hagyjuk, legalább kárt nem csinál mosollyal. Rossz pillanataimban lebeg előttem családom nőtagjaira jellemző alak: nagy fenék, nagy has, pipaszár lábak, semmi mell, és hát na, én sem lennék kivétel, legutóbb, mikor Lackót megkérdeztem, hol van az elefánt, rám mutatott.
 
Mindezen kalácsdagasztás közben jutottak eszembe, vacsora lesz belőle. Az is eszembe jutott, lassan növelni kell az adagot, eddig ha fél kiló lisztből sütöttem, jutott reggelire is, most már csak ha az uram nem eszik itthon, hú mi lesz itt, ha megnőnek a fiúk. 
Na, megyek, míg kel a kalács, csinálok néhány hasizomgyakorlatot...

3 megjegyzés:

  1. Felénk 10 km-es körzetben 3 tehenészet is van, meg tejbót meg amit akarsz, de teljesen mindegy, mert ha nem házi akkor megette az egészet a fene, mert agyon antibiotikumozzák, hormonozzák szerencsétleneket és az ugyanúgy benne van a bocitejben, mint az anyatejben, szóval mi marhára figyeljünk oda, hogy szoptatás közben mit kapunk be, ha egyáltalán bekakunk, nagyüzemben meg már nem számít. Ez MO.
    Mindegy nem húzom fel magam jobban, a lényeg, hogy én is hasonló cipőben járok. A szomszédban megszülettek a kiskecskék,hamarosan lesz tej, de a tehéntej kérdést még mindig nem oldottam meg. A szomszéd faluban 2 háznál is tartanak, kénytelenek leszünk oda átjárni, márha meg tudjuk csináltatni az autót és tudunk bele tankolni.... Nagyon elegem van már ebből az egészből. A múlt héten Apának éppen azt fejtettem ki, hogy ma MO-n nem a tehehetős emberek a zsírosak, hanem pont fordítva, a kispénzű emberek. Mert mi a legolcsób??? a tészta a fehérliszt... hiába akarsz (direkt nem szeretsz) 100%-ban egészségesen étkezni, egyszerűen nincs annyi pénz az emberek pénztárcájában ami ezt lehetővé tenné. Minden ami egészségesnek számít nincs tele mindenféle trutyival min 3X annyiba kerül, mint kellene.
    A Cserpest mi is nagyon szeretjük, sajnos csak akkor jutunk hozzá, hogyha édesanyám jön és hoz, mert nekünk 40 km-t kellene érte kocsikázni.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk még a szomszéd faluban sincs tehén sajnos, sőt tehenészet sincs. Csak automata, ami kb. ugyanaz. A többi meg, amiről írtál, sajnos igaz :(, ezért is mondtam az uramnak, lehet, hogy drágábban termelem meg (szerintem nem, a munkadíjat nem számolom, nekem ez hobbi, szeretem, örömet okoz, mondjuk éppen vasalhatnék helyette) a zöldséget, gyümölcsöt, de az nincs vegyszerezve, érlelve, látott napot, stb. Ezt pedig nem lehet pénzben mérni. Vagyis talán igen, abban a pénzben, amit nem fogsz elkölteni gyógyszerekre...

    VálaszTörlés
  3. Engem lelkileg nagyon feltölt amikor alvóidőben egymagam kint kaparászok, ezt sem tudod a boltban megvenni. Relaxingazolás :)
    + mivel én így nőttem fel, hogy mindig volt a háznál saját idénygyümölcs és zöldség így nálunk is alap és ami még érdekes, hogy mindent csak a szezonjában kívánok, de akkor nagyon. A paradicsom pl télen kifordul a számból, nyáron meg esszük kétpofira és sorolhatnám még a gyümiket, zöldsiket..

    VálaszTörlés