2015. július 24., péntek

De jó színed van, szoliba jársz?

Bizony ám, bioszoliba. 
Jó nagy, nem zsúfolt, és ingyen van. Veteményesnek hívják.

A kép két hete készült, azóta szedhető a paradicsom

Míg nem jöttek a nagy melegek, Lackó a teraszon, Marci a meggyfa alatt aludt délután, én pedig "napozhattam", így aztán olyan a hátam, mint egy kőművesnek, és most nem az izmosságra gondolok.


Idén nagyobb a zöldségeskert mint tavaly, mindenből kicsit többet vetettem, ültettem, de még így sincs annyi, hogy nagy befőzést rendezhetnék, vagy azon kellene gondolkodnom, hová teszem a felesleget. Idén talán a zöldbab kivételével minden zöldségem sokkal szebb, mint tavaly, nagyobbak, jobban teremnek, a palánták kaptak komposztált marhatrágyát, a sárgarépát meg kiegyeltem időben, a többiekkel nem tettem semmit, de a salátától kezdve a célkán, cukkinin át a krumpliig, minden szebbet, többet, hamarabb termett. 

Ahol ki sem kelt a zöldbab, oda helybe vetett paprika került

Azt esszük, abból főzök, ami terem, talán kétszer-háromszor vettem a múlt hónapban paradicsomot, paprikát, uborkát, de már azt sem kell, hetek óta érik annyi, amennyit elfogyasztunk, sőt ajándékozni is tudok. 

Ökörszív

Mano

Roma FV

Annyira szeretem a reggeli körutam során összeszedni a zöldségeket a főzéshez, úgy harapni a napmeleg paradicsomba, mint az almába,  hogy azt adom a családomnak, amit vetettem, neveltem, palántáztam. Mindjárt meg is hatódom...

Július eleji kosarak

Általában négykor, fél ötkor kelek, magamhoz térek, kávézok, megnézem, hogy kel fel a nap, és megyek a kertbe. 

Így köszön be hozzánk a Nap


Kb. hétig kint lehetek, ekkortájt indul az uram dolgozni. Sajnos nincs ez így minden nap, ha Marcit viszem Budapestre, vagy ha Norbinak korábban el kell mennie, kimarad a reggeli kertészkedés. Pedig most haj, de nagyon kellene, porzik minden, pedig locsolok én, járom az esőtáncot, de csak rólunk csurog a víz, odafentről egy csepp se.

A hagymát már megettük, duggattam újra a retek, saláta helyére, már szedhető is akár, de messze nem olyanok, mint a márciusi tesók, sokkal csenevészebbek, kisebb a fehér részük, a levele húsz centis tekeredik össze-vissza. 


A fokhagymát felszedtem, a fáskamrában szárad, kíváncsi voltam, ezért megszámoltam, 156 fej lett, plusz amit eddig megettünk, meg elajándékoztam. Ennyi bőven elég lesz nekünk jövő tavaszig. 

A krumplit egy jó hónapja szedem, egész szépen van alatta, no nem óriások, és nem két kiló bokronként, de legalább nem rágja a pajor. Most, hogy művelve van a föld, nemcsak a pajor kevesebb, hanem a hangya is, és pocok lyukat is alig látok. Krumplibogár több volt, mint tavaly, de még kézzel leszedhető mennyiség. Olvastam, hogy a kifejlett bogár a földben telel át, gondoltam a tavalyi túlélők a gazdanövény környékén telelhettek, ezért ravaszul a véletlenül földben hagyott és kihajtott gumókat nem szedtem ki, hátha ezeket kezdik falatozni, és nem repülnek át a távolabbi új ültetésre. Így is történt, a kis csíkos hátúak vígan petéztek a tavalyi pár bokorra, innen igazán könnyű volt a túlvilágra segíteni őket, a "nagy" ültetvényben alig találtam pár példányt. Tegyük hozzá, krumplibogár ügyben szerencsém van, mert egyik környékbeli kertben sem ültettek krumplit, mert ha lenne, akkor utánpótlás is lenne bogárból, és nem tudom, győzném-e a kézzel szedegetést.

A paprikáim nagyon szépek, mikor kiültettem a palántákat, Szomszédbácsi meg is jegyezte, biztosan jó drágák voltak. Hát nem. Kápia és pritamin magom még volt tavalyról, kaliforniait 69 Ft-ért vettem, a szükséges palántaföld kb. 250,- (ami lehet nulla is, ha az ember kerti földet használ), plusz a szintén tavaly vett tescos műanyag poharak. Négy tő fehér paprikát vettem a piacon, és vagy tízet kaptam Szembelacitól. Utóbbiak szabadföldbe vetettek, ennélfogva még kicsik, de ha szerencsém lesz, és nem jön korán a hideg, teremni fognak.
PaprikaföldeKáposztafélék közül csak korai karalábét és karfiolt vetettem, de Szomszédnéninek lett egy csomó káposztája, téli karalábéja, én meg olyan rendes voltam, hogy elfogadtam belőle egy jó adagot, a többivel meg teleültette a fél kertjét, mert persze kidobni sajnálta (ahogy én is). Nálam a borsó és a felmagzott spenót helyére kerültek. A kelkáposzták kezdenek fejesedni, a karfiolok közül kettőt valami kirágott, és még nem mutat virágot, pedig már illő lenne,  szóval kíváncsi vagyok, lesz-e egyáltalán belőle valami. 

Büdöske, mángold és a káposztafélék


Az uborkát naponta szedem, sok van rajta, végre jól lakhat az uram salátával, ami az egyik kedvence, szinte mindenhez szereti, csak úgy magában is. Az uborkaszezonnak sajnos hamarosan vége, a rézoxi-kloridos permetezés ellenére peronoszpórás lett, egy darabig szedegettem a beteg leveleket, de már mindegy. Sajnálom, jövőre igyekszem hamarabb és sűrűbben permetezni.

Uborka és kukoricaálca mögött a komposztáló

A négy tő cukkini szintén beteg lett, Szomszédnéni szerint lisztharmat, a leveleket szintén leszedtem, azóta magukhoz tértek, újra bőven van termés. Szép a mángold is, sajnos a fiúk nem eszik meg, pedig de finom fokhagymás joghurttal, vagy tejszínnel tésztaszószban, sebaj, magamnak azért elkészítem. A répák, petrezselymek idén nem hobbit méretűek, hanem normálisak, a céklák szépek, akár tavaly. Zöldbabot keveset vetettem, de még fogok, ahogy hónapos retket, salátát is. Másodvetésként hónapos és nyári retek, jégsaláta került már a földbe, elég gyéren keltek, a kánikula nem kedvezett nekik, még majd próbálkozom. A hónapos már szedhető is, érdekes, hogy bár a mag ugyanaz, a termés jóval csípősebb mint tavasszal volt. Uborkát is akarok még vetni, tavaly sikerült, meglátjuk.

Nemzeti reggeli

10 megjegyzés:

 1. szia
  Gyönyörű minden!!
  Csodaügyes vagy, csak bámulok...
  Ági

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. :) Nagyon szeretem csinálni, jó lenne, ha több időm lenne rá...

   Törlés
 2. Olyan jó volt ezt olvasni. Valahogy olyan megnyugtató. Pedig sajnos nem is az én kertem. :))

  Ügyes vagy nagyon! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha gondolod, kölcsönadom picit, úgyis ráférne most egy kiadós gyomlálás :)

   Törlés
 3. Gyönyörű a veteményesed! Az enyém sosem lesz ilyen gyommentes, még ha megfeszülök sem, pedig igyekszem:(
  Jó korán kelsz! Nekem az 5, negyed hat is bőven elég és eleinte volt is időm fél nyolc, nyolcig kint relaxingolni, de már több mint egy hónapja Tündérbogyó is kel legkésőbb fél hétkor, de amikor dög meleg volt akkor hat előtt... amire megkávéztam, megetettem az állatokat már kiabált az ajtóban, hogy anya hóvagy?micsiász? szóval a kesztyűfelvételig sem jutottam már hetek óta és annyira hiányzik! Teljesen feltöltött, pedig sokszor már reggel zuhiznom kellett, olyan retkes voltam, de utána olyan jó volt azzal a gondolattal bebújni mellé az ágyba, hogy arra a napra a kertért már megtettettem a tenni valót.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Nekem ez a kertezés egyfajta terápia, kicsit egyedül lehetek a fejemben :)

   Törlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Írhatnál már, mi újság? :)

   Törlés
  2. Ehh nem tudom, nem jön az ihlet, lusta is vagyok...de jól vagyunk, és még ma reggel is tudtam szedni egy kosár paradicsomot, ha a kölkök elaludtak, spagettiszósszá lényegülnek majd.

   Törlés
  3. Azért próbálkozz rendszeresen! :)

   Törlés