2015. június 25., csütörtök

Pergett a borsó

"Anya, támadt egy ötletem! Te tisztítod a borsót, mi pedig megesszük!"


Első kosár

Tavaly csak Rajnai törpe, idén rajta kívül Kelvedon csodája és Zsuzsi is került a földbe, a dobozon olvasott ígéret szerint szépen egymás után kezdenek majd érni. Hát majdnem.  A Rajnai törpét még javában szedtem, mikor a többiek is jelezték, csipkedjem magam, ha még zsenge borsóra vágyunk... A Zsuzsit a tavalyi uborka helyére vetettem, a hálóra futott fel, álom volt így a szedés, harmad idő alatt végeztem, mint az egymást támogató sorok között. Néhány éjszakára adott volt a fix programom, a Papírkutyák a kedvenc borsófejtő filmem, csak ilyenkor kapcsolom be, idén háromszor láttam vagy inkább hallgattam. 

Fejtettem azért nappal is, gyerekmunkásokat alkalmazva, mert valamiért nem gondoltam át, mennyire szeretném ha egyenletesen borítanák zsenge borsószemek az egész lakás padlóját. Aztán láttam, hogy nem gond ez mégsem, Lackó fiam két ujjas, vagy éppen földön hasalós porszívós technikát alkalmazva szedegette fel őket, még szerencse, hogy nálunk a földről lehet enni. 

A cápák (és a tigrisek) borsót fejteni szeretnek a legjobban

A csíkos pólós asztal alatt állva elférők  is

Megelőztem egy borsókartácsos testvérháborút

A zöldborsó állítólag valóságos gyógynövény, főleg nyersen fogyasztva. Rengeteg magnéziumot és kalciumot tartalmaz, a fiaim fel is töltötték a raktáraikat, főleg Lackó, aki a padlón talált bőségen kívül marokszám lopkodta ki a kifejtett szemeket a tálból.
Az idény első ünnepi borsólevesének napján az én uram óvatosan megkérdezte, tényleg ennyi ideig tart megfőzni egy borsólevest?!? Bezony, ha a recept úgy kezdődik, hogy menj ki a kertbe, szedd le a borsót, pucold meg...

Nem lett délre kész

Kb. hét kiló figyelget most a fagyasztóban, persze nem lesz elég jövő tavaszig, de én becsülöm a kicsit is. A szárakat lesarlóztam, a gyökerek maradtak a talajban, most pedig már káposztafélék palántái próbálnak  itt magukhoz térni, és kiheverni az átültetés és a napégés sokkját. Ez van, amikor az ember lánya nem akkor kertészkedik, amikor kell, hanem amikor alszanak a gyerekek... 

2 megjegyzés:

  1. Olyan jó hangulatúak a képek! Annyira tetszenek, már többször jöttem megnézni őket. Ügyesek vagytok, 7 kg a hűtőben, nem kevés, sem leszedni, sem kibontani, főleg, ha akad segítség.;) Csak így tovább! Jövök példát venni és megemberelni magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha az apjukkal barkácsolhattak volna, úgy hagynak faképnél a borsóval együtt, hogy öröm nézni. Lehet, hogy akkor hamarabb végzek...így viszont jókat nevettünk :)

      Törlés